Szakértők vagyunk a fájdalommentes fogászat terén.

Nyitvatartási idő:

hétfő+szerda  10:00 - 16:00
kedd+csütörtök 09:00-16:00
péntek 08:00-12:00
vagy megállapodás szerint

Kapcsolat:

Mobil: +36-70-375-8012
Telefon: +36-96-228-626
E-mail: info@laserdent.hu
9200 Mosonmagyaróvár
Kolbai Károly utca 2

Miért húzódik a fogíny vissza?

A fogíny visszahúzódását paradontitisnek is nevezik. A fogíny visszahúzódásának következménye lehet, hogy a fogak meglazulnak és vagy el kell távolítani őket vagy maguktól kiesnek. A fogíny visszahúzódását legtöbbször a hiányzó szájhigiénia okozza. A szájban lévő baktériumok károsítják a fogínyt és gyulladáshoz vezethetnek. A paradontitsre való hajlamot a fogcsikorgatás, hormonális változások, anyagcsere problémák, túlzott szénhidrátban gazdag és rendszertelen étkezés is megerősíthetik.

 

Melyik fogpótlást tudják ajánlani, ha betegnek fémallergiája van?

A legmodernebb és esztétikusabb választás a cirkóniumból készült korona. A fémkerámiákból készült fogpótlásoknál több probléma is felmerülhet. Sok beteg allergiás tünetekkel reagál a fémre. A fémkoronák nem engedik át a fényt, így mindig szürkés árnyalatot keltenek az elkészített koronák, így esztétikai hátrányt keltenek. Kellemetlen fémes íz is felléphet a szájban.

Cirkóniumból készült fogpótlásoknak az előnye az, hogy nem tartalmaznak fémet és átengedik a fényt. A fogaknak a hatása olyan, mint a természetes fogazatnak. A fogpótlás teljesen élethűnek tűnik. A cirkon koronában nincsen fém, így nem vezeti a hőt, és így nem fordul elő túlérzékenység hideg vagy meleg hatásra. A cirkónium egy sokkal keményebb anyag, mint a fém koronák, így a fogpótlás élettartama is jelentősen megnő.

 

Foghúzás utáni teendők

A foghúzás utáni teendők nem bonyolultak. Csupán néhány napig kell betartani őket ezáltal lerövidíthetjük a gyógyulás időszakát. Ami ennél is fontosabb: elejét vehetjük szövődmények kialakulásának.

Néhány hasznos tudnivaló

  • A fogorvos által behelyezett tamponra 15-20 percig harapjon, majd eltávolíthatja. A seb sárgás-szürkés színnel gyógyul.
  • Nem szabad öblögetni, lehetőség szerint 24 óráig. Amíg tart az érzéstelenító hatása ne egyen. Félrenyelhet.
  • Amikor megszűnik az érzéstelenítő hatása és esetleg fájdalmat érez, bevehet fájdalomcsillapítót.
  • Antibiotikumos kezelés csak orvosi ajánlásra.
  • A húzás helyén véralvadék képződik, mely védi a sebet a fertőzéstől és utóvérzéstől.
  • 5 napig ne dohányozzon. A dohányzás lassítja a sebgyógyulást.
  • Húzás után 1 hétig ne fogyasszon tejterméket.
  • A fogmosást nem szabad kihagyni, de a húzás helyén csak óvatosan, puha fogkefével. Ajánlott kicserélni a régi fogkefét.
  • Tilos a nehéz fizikai munka. A seb szétnyílásához és vérzéshez vezethet.
  • Tilos a szauna használata pár napig.
  • Ha duzzanatot észlel, ami előfordulhat, KÍVÜLRŐL jegelje.
  • Csavarja puha textiliába a jeget vagy zselét a fagyás elkerülése érdekében.
  • Néhány nap múlva, ha enyhe vérzést észlel, ajánlott a sós-kamillás oldattal való öblögetés.
  • A lézeres kezelés gyorsítja a gyógyulást.

A hiányzó fogakat ajánlott időben pótolni, mivel az elhúzódó foghiány miatt elmozdulhatnak, bedőlhetnek a szomszédos fogak.

 

Mikor kell egy fogat gyökér kezelni?

Ha a fogszuvasodás már a foggyökerét is megtámadta és hirtelen erős fájdalommal jár vagy hidegre és melegre a fog nagyon érzékeny, akkor egy gyökérkezelés elkerülhetetlen. Ha fog egy baleset/sérülés közben úgy károsodik, hogy a foggyökér is megsérül és a fog „elhal”, akkor a fogorvos szintén a gyökérkezelést fogja a betegnek ajánlani.

KAPCSOLAT

(Minden mező kitöltése kötelező)

8 + 14 =